Úvod › Fóra › Vojáci sobě › Hledám kamaráda z vojny › Hledám 1. rotu VÚ 4447 Tachov › Odpověď na: Hledám 1. rotu VÚ 4447 Tachov
Ahoj Patino!
Som rád že si spomínaš na tú „Polákovu vojnu“ u VÚ 4447 Tachov.
Neviem kedy, v ktorých rokoch, si slúžil v Tachove. Ja som nastúpil 1. apríla (duba) 1976 na 6. msr. Ale to nie je až tak dôležité.
K udalostiam, ktoré vo svojom príspevku spomínaš. Bol som naozaj prvý trubač u bigošov, a myslím že prvý aj u celej plzenskej divízie. Nahrávky prišli až neskôr. Vieš ako to na vojne chodilo, pokým to vyrobili,začali distribuovať tak to chvíľu trvalo.
Hrával som aj v skupine PRAMENY v zostave: František Mikula , výkonný praporčík vel. čaty – gitara vedúci skupiny, Laco Luka veliteľ čaty na 1.mspr – bubeník, František Mikulka – gitara a basgitara, harmonika, klávesy , Ján Melník výkonný praporčík u prieskumnej roty – basgitara a gitara a chvíľu aj Polakovič – klarinet. Ja som hral trubku. Po odchode Laca tak bubny prevzal Ervin Lajtoš. Meno bubeníka, ktorého spomínaš, nepoznám a ani mi nič nehovorí. Bolo to asi až neskoršie, po našom odchode. Tie historky sa stali asi neskoršie alebo skoršie.
Ako trubač som fungoval len ako na fuške /melouchu/ a naozaj podľa nariadenia mjr. Poláka. Inak som bol vo veliteľskej čate a zaradený ako pisár-kreslič na štábe, tak som každý deň mal s mjr. Polákom tú česť. Okrem iného som mu pripravoval každý deň plukovný rozkaz a to bol vždy zážitok. Pretože som ho zo začiatku, po odchode môjho mazáka-predchodcu Jirka Mottla písal po slovensky, tak som dostal „rozkaz“ za 14 dní sa naučiť po česky, lebo veď slúžim v historických zemích. Inak s pánom už generálom Polákom som sa stretol aj tu na Slovensku, po rozdelení sa prihlásil že je rodák zo Slovenska. Aj som ho oslovil, ale môžem potvrdiť že sa vôbec nezmenil.
Na zábavách bolo vždy veselo, mám z toho nezabudnuteľné zážitky. V moje vojenskej knižke bolo niekoľko povýšení, ale aj ponížení. Stačilo málo, napríklad aby ma stretol vyššie menovaný pán neustrojeného na schodisku na štábe, a už som písal do plukovného rozkazu článok o zbavení, alebo znížení hodnosti. Ale nakoniec sme to všetko v zdraví prežili a má dobré spomienky. Na to zlé človek zabudne a na príjemné a dobré si rád zaspomína.
Zaujímalo by ma, kedy, v ktorých rokoch a na ktorej jednotke si slúžil v Tachove. Mohli sme sa stretnúť? Alebo si ma aspoň počul trúbiť každý deň budíček a večierku z vidovej hlásky /veže ktorá ešte v objekte stojí/? A odkiaľ si? Možno by sme sa mohli aj stretnúť.
Inak ak pôjdeš na stránku www. spolubojovníci. army .cz tak tam som tiež zaregistrovaný, lebo hľadám svojich kamarátov. Skoro celú hudobnú skupinu som našiel, ale nie všetkých. Tak sa ešte ozvi.
Milan