Úvod › Fóra › Vojáci sobě › Ostatní › Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku › Odpověď na: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku
Recept na Pikantní utopence z knížky Dobrý voják Švejk
Ve Švejkově době se v českých hospodách poprvé objevují buřty v octovém nálevu. Utopenci se jim prý říká proto, že se jejich autor utopil v náhonu při opravě mlýnského kola.
SUROVINY-1,5 kgcibule,1 balíček kysané zelí,15 ks naložená feferonka, 1 sklenice sterilovaná kapie,15 ks párek (libový)
NÁLEV-1 balíče kdeko,1 lžička vegeta ,0,5 locet ,7 kuliče knové koření , 1,5 l voda,3 lžíce cukr,10 kuliček celý černý pepř,2 ks bobkový list
POSTUP-Nejdříve si připravíme nálev. Vodu s octem, kořením a cukrem svaříme a necháme 5 minut vařit na mírném ohni. Nálev necháme vychladit. Pětilitrovou sklenici z okurek omyjeme. Zelí si otevřeme.
Mezitím si oloupeme cibule a nakrájíme na tenká kolečka. Klidně můžeme použít i kuchyňského robota. Všechny párky oloupeme a podélně v nich v polovině nařízneme otvor. Otvor otevřeme a naplníme kolečky cibule.
Dno sklenice pokryjeme cibulí a přidáme trochu kysaného zelí. Pak na něj rozložíme 3 naplněné párky. Mám vyzkoušené, že se vejdou 3, takže se musí trochu zmáčknout, ale ne roztrhnout. Na párky dáme opět vrstvu cibule, zelí a taky přidáme kapii. Opět dáme vrstvu párků, cibule, zelí a papriky. Pokračujeme do vyčerpání párků. Poslední vrstvou je cibule se zelím a paprikou.
Vychladlý nálev scedíme a zalijeme jím připravenou sklenici. Necháme obsah sklenice sednout, a pak do ní dolijeme zase část nálevu, aby bylo vše pečlivě ponořené. Zbytek nálevu můžeme použít nebo skladovat.
Utopenci potřebují aspoň týden, aby byli správně uleželí. Po třech dnech se už ale dají jíst taky, ale není to ono. Kdo chce, může jednotlivé vrstvy prokládat feferonkami. Budou pikantnější.