5 výhod korkových zátek
  • Utěsnění
    Uzavřete-li s ním láhev s vínem, nedostane se ven ani kapička. Korek je nepropustný. Hrdlo lahve výborně utěsní. Pro tyto důvody se korek využívá i k uzavírání lahví sektu, kde korek musí v láhvi udržet tlak 4-5 atm.
  • Zrání
    U vín určených k dlouhodobé archivaci je nutné dbát na kvalitu zátky. Díky „mikrooxidaci" dovoluje korek vínu zrát v průběhu jeho archivace. Kvalitní korkové zátky si své vlastnosti uchovávají několik desetiletí a umožňují tak vínu dlouho zrát.
  • Indikátor stáří vína
    Podle korkové zátky můžeme orientačně určit stáří vína uvnitř lahve. Korek uzavřený v hrdle lahve postupně tvrdne. Čím je víno starší, tím je korková zátka tvrdší. Bude-li se vám tedy někdo snažit namluvit, že pijete velmi staré víno a přitom bude korkový špunt měkký, nejspíš se vás snaží oklamat.
  • Známka kvality vína
    Kvalitní přírodní korková zátka bývá velmi často známkou kvality nabízeného vína. Ceny těchto zátek se pohybují v řádech desetikorun a bývají vyrobeny z jednoho kusu korkové kůry, nikoliv lisované z kousků korku.
  • Tradice
    Korková zátka a láhev vína k sobě prostě patří. Většina Evropanů si nedokáže jiný uzávěr u svého oblíbeného nápoje ani představit. Vždyť otevírání vína se stalo malým obřadem a součástí ochutnávání vína ve vinárnách a restauracích. Představte si, jak bychom se jako zákazníci dívali na číšníka, který by nám přinesl láhev špičkového, velmi drahého vína a začal kroutit např. šroubovacím uzávěrem. Asi bychom kvalitě vína příliš nevěřili. V mnohých případech to může znamenat ztrátu zákazníků. Kvalitní korkové zátky a mnoho dalších korkových výrobků zakoupíte v našem e-shopu.

Coca – Cola
Naše dcera slavila kulaté narozeniny jedné kolegyně z práce. Jelikož to byly opravdu kulaté narozeniny, plácla se oslavenkyně tak zvaně přes kapsu a objednala v restauraci kvalitní italské červené víno. Proběhlo blahopřání, pusa a přípitek. Po chvíli se oslavenkyně znova napila ze sklenice a říká : „To víno je na mne moc silné.“ A najednou šup a sklenku s vínem v ceně pár stovek zalila dvěma decilitry Coca-coly. No proč ne, proti gustu žádný dišputát, ale to víno si to určitě nezasloužilo.


Svařák
Ano, asi tušíte – jo, stalo se to. Ale od začátku. Kamarád má ve sklepě opravdu dobrou vinotéku. A jak mi vyprávěl, v zimě, v době kdy ještě v prosinci mrzlo 🙂 , se vracel jednou domů a těšil se, že si udělá pohodu a otevře si lahvinku dobrého červeného. Měl ve sklepě připravenou poslední láhev Generala Barbera d’Asti Superiore DOC „Nizza“, což je opravdu vinikající záležitost. Zaparkoval a vydal se rovnou do sklepa. Hledá, hledá, ale nic nemůže najít. Přivítá se tedy s manželkou a ptá se jestli neví kam se poděla ta lahev červeného vína. Manželka mu s ledovým klidem odpověděla: „Miláčku mě byla hrozná zima a tak jsem si ze sklepa vzala nějaký červený a udělala jsem si svařák. Trochu tady ještě mám, je vinikající, nechceš trochu ?“ Ne, neskončilo to vraždou, jen exkurzí po sklípku a vysvětlení, která vína jsou na svařák a která ne.


Český ráj, to na pohled
K narozeninám jsem dostal pobyt v hotelu v Českém ráji. Hotel super – z pokoje výhled na hrad Trosky, dobrá kuchyně, sympatický majitel a recepční v jednom a navíc na konci slepé ulice – co víc si může přát člověk z Prahy (i když se tak necítím, protože jsem původem z vesnice). Když jsem při vstupu do hotelu navíc zjistil, že zrovna mají nová vína přímo od moravského vinaře, připadal jsem si, že jsem právě vstoupil do ráje. Večer jsme zasedli k večeři a já se těšil na super víno. Z jídelního lístku jsme si vybrali rybu, ke které se hodí bílé víno a z nápojového lístku jsem vybral mojí nejoblíbenější značku – Sauvignon. Přišel číšník, sdělili jsme mu svojí objednávku a po té nás uzemnil odpovědí : „Nám nefunguje vinotéka, ale jestli chcete bílé víno můžu vám ho dát na chvíli na mražák.“ …to červené víno, které jsme si ten večer objednali k hovězímu bylo také vynikající.