5 výhod korkových zátek
  • Utěsnění
    Uzavřete-li s ním láhev s vínem, nedostane se ven ani kapička. Korek je nepropustný. Hrdlo lahve výborně utěsní. Pro tyto důvody se korek využívá i k uzavírání lahví sektu, kde korek musí v láhvi udržet tlak 4-5 atm.
  • Zrání
    U vín určených k dlouhodobé archivaci je nutné dbát na kvalitu zátky. Díky „mikrooxidaci" dovoluje korek vínu zrát v průběhu jeho archivace. Kvalitní korkové zátky si své vlastnosti uchovávají několik desetiletí a umožňují tak vínu dlouho zrát.
  • Indikátor stáří vína
    Podle korkové zátky můžeme orientačně určit stáří vína uvnitř lahve. Korek uzavřený v hrdle lahve postupně tvrdne. Čím je víno starší, tím je korková zátka tvrdší. Bude-li se vám tedy někdo snažit namluvit, že pijete velmi staré víno a přitom bude korkový špunt měkký, nejspíš se vás snaží oklamat.
  • Známka kvality vína
    Kvalitní přírodní korková zátka bývá velmi často známkou kvality nabízeného vína. Ceny těchto zátek se pohybují v řádech desetikorun a bývají vyrobeny z jednoho kusu korkové kůry, nikoliv lisované z kousků korku.
  • Tradice
    Korková zátka a láhev vína k sobě prostě patří. Většina Evropanů si nedokáže jiný uzávěr u svého oblíbeného nápoje ani představit. Vždyť otevírání vína se stalo malým obřadem a součástí ochutnávání vína ve vinárnách a restauracích. Představte si, jak bychom se jako zákazníci dívali na číšníka, který by nám přinesl láhev špičkového, velmi drahého vína a začal kroutit např. šroubovacím uzávěrem. Asi bychom kvalitě vína příliš nevěřili. V mnohých případech to může znamenat ztrátu zákazníků. Kvalitní korkové zátky a mnoho dalších korkových výrobků zakoupíte v našem e-shopu.

Korek v ohrožení
Místo korku se čím dál častěji u vinných lahví setkáváme s umělými zátkami. Hlavním důvodem je samozřejmě cena, umělá zátka vyjde minimálně o polovinu levěji než korková. Odborníci ze Světového fondu na ochranu přírody se obávají, že v roce 2015 se bude drtivá většina lahví uzavírat právě umělohmotnými špunty a korkové háje jsou tudíž v ohrožení, stejně jako obživa tisíců zemědělců a rovnováha celého ekosystému. Podle nejčernějších předpokladů by tento trend vedl k likvidaci tří čtvrtin korkových plantáží, což odpovídá zhruba pětině velikosti území České republiky. Bohužel ani spotřebitelé netlačí na výrobce, aby používali přírodní korek, hlavní je pro ně cena. Vše teď mají v rukou francouzští vinaři, kteří jsou největšími producenty vína a mají ve světě největší slovo.
úryvek z článku Korek v ohrožení
Celý článek zde
Šárka Kořenková autor článku:Korek v ohrožení