5 výhod korkových zátek
  • Utěsnění
    Uzavřete-li s ním láhev s vínem, nedostane se ven ani kapička. Korek je nepropustný. Hrdlo lahve výborně utěsní. Pro tyto důvody se korek využívá i k uzavírání lahví sektu, kde korek musí v láhvi udržet tlak 4-5 atm.
  • Zrání
    U vín určených k dlouhodobé archivaci je nutné dbát na kvalitu zátky. Díky „mikrooxidaci" dovoluje korek vínu zrát v průběhu jeho archivace. Kvalitní korkové zátky si své vlastnosti uchovávají několik desetiletí a umožňují tak vínu dlouho zrát.
  • Indikátor stáří vína
    Podle korkové zátky můžeme orientačně určit stáří vína uvnitř lahve. Korek uzavřený v hrdle lahve postupně tvrdne. Čím je víno starší, tím je korková zátka tvrdší. Bude-li se vám tedy někdo snažit namluvit, že pijete velmi staré víno a přitom bude korkový špunt měkký, nejspíš se vás snaží oklamat.
  • Známka kvality vína
    Kvalitní přírodní korková zátka bývá velmi často známkou kvality nabízeného vína. Ceny těchto zátek se pohybují v řádech desetikorun a bývají vyrobeny z jednoho kusu korkové kůry, nikoliv lisované z kousků korku.
  • Tradice
    Korková zátka a láhev vína k sobě prostě patří. Většina Evropanů si nedokáže jiný uzávěr u svého oblíbeného nápoje ani představit. Vždyť otevírání vína se stalo malým obřadem a součástí ochutnávání vína ve vinárnách a restauracích. Představte si, jak bychom se jako zákazníci dívali na číšníka, který by nám přinesl láhev špičkového, velmi drahého vína a začal kroutit např. šroubovacím uzávěrem. Asi bychom kvalitě vína příliš nevěřili. V mnohých případech to může znamenat ztrátu zákazníků. Kvalitní korkové zátky a mnoho dalších korkových výrobků zakoupíte v našem e-shopu.

Tipy

I když tyto stránky jsou především o korku, neodpustím si několik tipů pro správnou práci s láhví vína. Nakonec s korkem se budete asi nejvíce setkávat právě v hrdle láhve ( samozřejmě kromě pracovníků, kteří pokládají korkové podlahy ).


Jak správně zacházet s láhví vína.
  • Zkouška zátky.
    Před naléváním vína, by měl ten kdo hodlá nalévat víno přičichnout k zátce a zjistit, není-li víno napadeno korkovou vadou. Nemocné zátky se prozradí už svým pachem. Pokud si chcete vyzkoušet jak je cítit víno s vadou korku, kupte si víno u některé benzinové pumpy a máte na 75% procent naději, že poznáte víno s vadou korku. Vína zde 24 hodin denně stojí v regále, pod umělým osvětlením a v poměrně slušném teple.


  • Jak správně nalévat víno ?
    Víno se do sklenice nalévá zvolna a opatrně, nikoliv prudkým proudem. U vín ušlechtilých může ten, kdo nalévá, vzít sklenici i do ruky, horní částí ji naklonit k hrdlu láhve a víno do ní zvolna vlít. Obvykle však stojí sklenice na stole a víno se do ní nalévá shora.


  • Zkouška vína.
    Kdo láhev otevřel, nalije nejdřív sobě, aby mohl víno ochutnat, ale jen malým douškem.


  • Pořadí nalévání vína.
    Když hostitel shledá, že je víno dobré, mohou být konečně obslouženi hosté. Do vlastní sklenice dolévá hostitel na konec.


  • Kolik nalévat do sklenice ?
    Podle odborníků by se víno mělo nalít do sklenice tak aby hladina vína byla asi 1 cm pod nejširší obvod sklenice. Všeobecné pravidlo ale je, že malé sklenice plníme jenom do jedné třetiny, velké poháry jenom do jedné čtvrtiny a zbytek vína zůstává v lahvi. Ve víně se plně rozvine buket a lépe se vychutná. Naplněná sklenice až po okraj nepůsobí moc vábně. Při uchopení za nožku je sklenice příliš těžká a velmi obtížně se s ní balancuje. Zatočit s takovou sklenicí bych raději nezkoušel.


  • Držení sklenice.
    Sklenice se nikdy nedrží za kalich, ale za nožku. Uchopit sklenici celou rukou za kalich je nestylové. Nejen že si bílé víno svojí rukou oteplujete, ale prsty zanechávají na skle otisky a pak je celá sklenice nechutně opatlaná. Stejně tak držení za patku je vyhrazeno sklepmistrům a odborným degustátorům. Ve společnosti to působí minimálně hodně divně.



Doporučované teploty vína
Perlivá vína a sekty4–8°
Sladší bílá a dezertní vína8–12°C
Suchá bílá vína9–12°C
Růžová vína10–13°C
Mladá červená vína13–16°C
Starší, těžší vína16–19°C




Víte co znamená označení šumivého vína ?

Brut nature
Obsah cukru je nižší než 3 g na 1 litr, tento údaj lze užít pouze na produkty, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr

Extra brut
Obsah cukru se pohybuje mezi 0 a 6 g na 1 litr

Brut
Obsah cukru je nižší než 15 g na 1 litr

Extra dry
Obsah cukru se pohybuje mezi 12 a 20 g na 1 litr

Sec
Obsah cukru se pohybuje mezi 17 a 35 g na 1 litr

Demi-sec
Obsah cukru se pohybuje mezi 33 a 50 g na 1 litr

Doux
Obsah cukru je vyšší než 50 g na 1 litr

Převzato ze stránek www.vinopolis.cz

Potřebujete vyrobit větší množství ledu do chladící nádoby (hezky česky do „Ajskýblu“) ?
  • Zkuste použít krabici od mléka nebo od džusu. Naplňte jí vodou a postavte do mrazáku. Potřebujete-li potom led, stačí krabici vyndat, led rozbít a nasypat do ajskýblu.
Jak odstranit skvrny od červeného vína ?
  • Ihned polijte skvrnu bílým vínem a po chvíli zbytek odsajte ubrouskem.
  • Pokapejte místo citronovou šťávou a opláchněte teplou vodou.
  • Zasypte skvrnu solí, vytáhne vlhkost. Je-li skvrna na koberci, nechte sůl působit alespoň dvě hodiny. Pak ji vysajte a koberec dočistěte teplou vodou.
  • U šatů je nejlepší skvrnu posolit a co nejdříve vyprat.
  • Zaschlé víno odstraníme namočením látky do horkého mléka nebo do octa. Poté vypereme běžným pracím prostředkem.
Jak nejsnáze otevřít šumivé víno ?
  • Jestliže se láhev chladila ve vodorovné poloze a vy ji těsně před otevřením prudce postavíte na stůl, je velká pravděpodobnost, že zátka vyletí rychle a víno z velké části vyšumí. Lahev tedy přineseme na stůl s předstihem a necháme ji stát v chladicím boxu. Nebo ihned po vyjmutí z ledničky v šikmé poloze otevřeme. Nekoordinovanému letu zátky můžeme zabránit použitím látkového ubrousku, kterým zátku překryjeme, a opatrným otáčením lahve (ne zátky!) ji postupně uvolňujeme, až skončí v ubrousku. Základním pravidlem je ale nikdy nemířit lahví na jiného člověka nebo sobě do obličeje! Zranění způsobená zátkou, která letí až rychlostí 40 km v hodině, mohou být velmi vážná a trvalého charakteru.
Zbylé víno není třeba vylévat.
  • Nalijte je do nádobky na led a nechte zmrazit. Tak máme vždycky v zásobě několik kostek vína k dochucení omáček nebo dezertů. Vínem můžete také vylepšit vinný ocet, bude výraznější.
Špunt uvnitř láhve – co s tím ?
  • Někdy se stane, že při neopatrném otevírání se zátka přetrhne a při pokusech dostat zbytek zátky ven, spadne spodní polovina do láhve. Nebo jste v nouzi, nemáte vývrtku a jste nuceni zarazit zátku do láhve. Zátka je ale hezká a chcete jí věnovat nějakému sběrateli :-), protože jinak nevím proč byste jí vytahovali. Jak potom dostat ven zátku ? Stačí k tomu igelitová taška. Nevěříte ? Podívejte se na krátký videoklip.

…a na závěr něco o víně a zdraví
  • víno a kardiovaskulární systém
    Zdravotním aspektům pití vína se věnuje stále větší pozornost především ve vztahu k prevenci a léčbě některých civilizačních chorob, zejména vzhledem k velkému rozšíření srdečních a cévních onemocnění. Fenolové sloučeniny obsažené ve víně mají ochranný účinek na cévy, napomáhají funkci srdce a udržování lepšího krevního oběhu. Je prokázáno, že malé dávky vína příznivě ovlivňují oběhový systém, hladinu krevních tuků, krevní sráženlivost, trávení, hormonální funkce a záněty. Víno je navíc výborným prostředkem proti nespavosti, urychluje hojení ran a pomáhá při dietě. Malé množství vína působí pozitivně i na funkci jater, a to tak, že zvyšuje aktivitu některých enzymů. Hovoří se také o tom, že víno má vliv i na zamezení zhoubné přeměny buněk v nádorové bujení.

    Převzato ze stránek www.vinohruska.cz