5 výhod korkových zátek
  • Utěsnění
    Uzavřete-li s ním láhev s vínem, nedostane se ven ani kapička. Korek je nepropustný. Hrdlo lahve výborně utěsní. Pro tyto důvody se korek využívá i k uzavírání lahví sektu, kde korek musí v láhvi udržet tlak 4-5 atm.
  • Zrání
    U vín určených k dlouhodobé archivaci je nutné dbát na kvalitu zátky. Díky „mikrooxidaci" dovoluje korek vínu zrát v průběhu jeho archivace. Kvalitní korkové zátky si své vlastnosti uchovávají několik desetiletí a umožňují tak vínu dlouho zrát.
  • Indikátor stáří vína
    Podle korkové zátky můžeme orientačně určit stáří vína uvnitř lahve. Korek uzavřený v hrdle lahve postupně tvrdne. Čím je víno starší, tím je korková zátka tvrdší. Bude-li se vám tedy někdo snažit namluvit, že pijete velmi staré víno a přitom bude korkový špunt měkký, nejspíš se vás snaží oklamat.
  • Známka kvality vína
    Kvalitní přírodní korková zátka bývá velmi často známkou kvality nabízeného vína. Ceny těchto zátek se pohybují v řádech desetikorun a bývají vyrobeny z jednoho kusu korkové kůry, nikoliv lisované z kousků korku.
  • Tradice
    Korková zátka a láhev vína k sobě prostě patří. Většina Evropanů si nedokáže jiný uzávěr u svého oblíbeného nápoje ani představit. Vždyť otevírání vína se stalo malým obřadem a součástí ochutnávání vína ve vinárnách a restauracích. Představte si, jak bychom se jako zákazníci dívali na číšníka, který by nám přinesl láhev špičkového, velmi drahého vína a začal kroutit např. šroubovacím uzávěrem. Asi bychom kvalitě vína příliš nevěřili. V mnohých případech to může znamenat ztrátu zákazníků. Kvalitní korkové zátky a mnoho dalších korkových výrobků zakoupíte v našem e-shopu.

Chytré hlavy už dokázaly nahradit mnoho materiálů, ale zatím se nenašla hlava, která by vymyslela, jak stoprocentně nahradit korek. Samozřejmě, už se začaly používat zátky z umělé hmoty, šroubovací uzávěry nebo skleněné zátky. Výrobci těchto zátek budou uvádět spoustu důvodů proč je právě jejich zátka lepší než korková, ale věřte, že neexistuje skutečně kvalitní víno, které by bylo uzavřeno něčím jiným než přírodním korkem. Myslím, že drtivá většina someliérů odmítá zátky z něčeho jiného než korku. Na druhou stranu je třeba přiznat, že od umělohmotné zátky víno nedostane korkovou vadu. Není ale vhodná pro archivní vína, protože vzhledem ke svojí dobré těsnosti brání dalšímu zrání vína v lahvi. Provedení plastových zátek může být různé, od otřesných až po téměř umělecké dílo.

Korek je nepropustný a hrdlo lahve výborně utěsní. Pro tyto důvody se korek využívá i k uzavírání lahví sektu, kde korek musí v láhvi udržet tlak 4–5 atm. Korková zátka a láhev vína k sobě prostě patří a většina Evropanů si nedokáže jiný uzávěr u svého oblíbeného nápoje ani představit. Vždyť otevírání vína se stalo malým obřadem a součástí ochutnávání vína ve vinárnách a restauracích. Představte si, jak bychom se jako zákazníci dívali na číšníka, který by nám přinesl láhev špičkového, velmi drahého vína a začal kroutit např. šroubovacím uzávěrem. Asi bychom kvalitě vína příliš nevěřili. V některých případech to může znamenat ztrátu zákazníků.

Klasická korková zátka je vyrobena vyseknutím z přímo z kůry korkového dubu jak je vidět na obrázku. Tak vznikají zátky pro ty nejlepší druhy vína. Jelikož korek je poměrně drahá surovina, proto zpracování korku představuje bezodpadovou výrobu. Odpad po vysekání zátek spolu s méně kvalitní kůrou se rozemele a vzniklá korková drť se s pojivem ve speciálním zařízení vtlačuje do trubic různých průměrů. Z trubic potom vycházejí korkové válce, které se krátí na požadovanou délku. Takto vyrobené polotovary se pak brousí do různých tvarů a je na světě zátka z korkové drtě. Tyto zátky se ještě požívají jako středy pro výrobu dvouploškových zátek. Přírodní i aglomerované ( z korkové drtě ) zátky se v závěrečné fázi ještě povrchově upravují silikonem nebo voskem, případně se bělí nebo naopak barví, v závislosti na obsahu lahví (víno, destiláty apod.), které budou uzavírat. Více než slova je lepší ukázka. Podívejte se na video společnosti Korek Jelínek. Naši bezpečnostní technici by si asi při některých záběrech rvali vlasy na hlavě, ale jinde to tak asi neberou.

Při výrobě zátek je velmi důležitá čistota. Případné nečistoty se mohou nepříznivě projevit na kvalitě vína.  Jeli víno znehodnoceno špatným korkem se pozná až po otevření lahve. Teprve po otevření je cítit ztuchlinou. Vína nemocná od zátky jsou většinou již nepoživatelná.  Ale to už se dostáváme někam jinam než o čem mají být tyto stránky. Původcem špatné chuti vína od korku je sloučenina chloru „trichloanisol“ (TCA). TCA je produkt látkové výměny jedné skupiny plísní, které se vyživují sloučeninami chloru. Tyto plísně, se ale neusazují na vnějším plášti zátek, ale v lenticelách (malých nerovnostech a prohlubních na zátkách) uvnitř zátky. Dá se tedy říci, že čím více má zátka lenticel, tím větší je možnost napadení zátky touto plísní. S chlorem přichází zátka do styku hned na několika místech a v několika fázích výroby. Dříve se například používal na bělení zátek chlor. V jihoevropských zemích se používá ve vodovodních řadech chlorovaná voda, ve které se omývá kůra z korkového dubu před dalším zpracováním. Chlor je obsažen v čistících prostředcích, kterými se čistí korby nákladních automobilů přepravujících kůru ke zpracování, podlahy ve sklepích. I takto nepatrné množství může znehodnotit zrovna Vaší láhev.V současné době se stále více využívají nové postupy impregnace zátek. Velké očekávání je spojeno s postupem nazvaným DELFIN. (Direct Environmental Load Focussed INactivation). Při použití této metody procházejí zátky speciálním mikrovlným zářením. Na rozdíl od sterilizace horkou vodou pronikají vlny do vnitřku zátek a tím se odstraní všechny chemické a mikrobakteriální nečistoty. Zátky ošetřeny systémem DELFIN jsou na trhu od roku 2000.

Některé materiály mi ochotně poskytli v závodě Korek Jelínek kde se mi ochotně věnovala tisková mluvčí. Zde rozlišují kvalitu korkových zátek podle následující tabulky vpravo.

Pozornost je potřeba věnovat i vlastnímu uzavírání lahví korkovými zátkami. Ideální je stlačování zátky v zátkovém zámku na 13-15 mm. Příliš silné stlačení zátky poškozuje. Vlastní zmáčknutí zátky se má dělat pomalu, ale zasouvání co nejrychleji. Příliš rychlým zmáčknutím dochází totiž ke zlámání buňek a tím k poškození vlastní plastičnosti. Při pomalém uzavírání lahve dochází často k vnitřnímu zpětnému tlaku, korek se silně namočí, nebo je vytlačen zpět z láhve. Výška plnění vína má odpovídat prostoru 20 ml pod zátkou.

Přes korkovou zátku se dále používá ochranný obal – tzv. záklopka. Kromě toho, že plní estetickou funkci, plní i funkci ochranou. Pokud se použije záklopka bez otvorů kdy chrání tak zátku před molem korkovým, který může znehodnotit korkovou zátku a tím i víno v láhvi. Záklopka bez otvorů brání téměř dokonale průniku plynů dovnitř lahve. Drahá vína mívají většinou záklopku cínovou. Nebylo tomu ale vždy – cín je používán teprve od konce 20. století. Dříve se používalo pro záklopky olovo. Některá vína tedy můžete ještě dnes najít s olověnou záklopkou. Cín je také těžký kov stejně jako olovo, ale není toxický. Cín díky svým vlastnostem téměř dokonale přiléhá k hrdlu lahve. Má však jednu nevýhodu – je drahý. Levnější alternativou je hliník, který však nemá tak dobré vlastnosti jako cín, nehledě na to, že je možné se pořezat o ostré hrany odstraněné záklopky. V současné době je nejpoužívanějším materiálem pro záklopky PVC nebo polyetylen. Zejména záklopky z PVC kombinované s hliníkem jsou v poslední době hojně využívány. Záklopky jsou většinou opatřeny logem sklepa nebo jsou jinak graficky upraveny.

Přírodní korekk
Zátky vyrobené z přírodního korku. Zátka se vysekne přímo z kůry korkového dubu
Dvouploškové
Někdy také Twintop. Tělo zátky je vyrobeno z korkové drtě. Horní a spodní strana je opatřena ploškou z přírodního korku.  
Korková drť
  K výrobě je použita korková drť. Vhodným pojivem se drť spojí a ze vzniklé hmoty se zátky vylisují.
Zátka do demižónu
Z kvalitní a vysušené korkové kůry se vysekávají nejdříve válcové zátky, poté se takto předpřipravená zátka přesekává na konickou. Zátky dále procházejí chemickými úpravami, které mají zlepšit odolnost zátky proti bakteriím a plísním.
Celokorkový hříbek
zátka s různou kombinací (vršky : dřevo, kov, sklo, plast apod.) určené: – pro speciální nebo dárkové série vín, lihovin a likérů (např. whisky, vodka, brandy) – k dekorativním účelům (keramické výrobky, skleněné džbánky se solí, oleje, ocet, koření)
Zátka s plastem
Z kvalitní a vysušené korkové kůry se vysekávají nejdříve válcové zátky, poté se takto předpřipravená zátka přesekává na konickou. Zátky dále procházejí chemickými úpravami, které mají zlepšit odolnost zátky proti bakteriím a plísním.