5 výhod korkových zátek
  • Utěsnění
    Uzavřete-li s ním láhev s vínem, nedostane se ven ani kapička. Korek je nepropustný. Hrdlo lahve výborně utěsní. Pro tyto důvody se korek využívá i k uzavírání lahví sektu, kde korek musí v láhvi udržet tlak 4-5 atm.
  • Zrání
    U vín určených k dlouhodobé archivaci je nutné dbát na kvalitu zátky. Díky „mikrooxidaci" dovoluje korek vínu zrát v průběhu jeho archivace. Kvalitní korkové zátky si své vlastnosti uchovávají několik desetiletí a umožňují tak vínu dlouho zrát.
  • Indikátor stáří vína
    Podle korkové zátky můžeme orientačně určit stáří vína uvnitř lahve. Korek uzavřený v hrdle lahve postupně tvrdne. Čím je víno starší, tím je korková zátka tvrdší. Bude-li se vám tedy někdo snažit namluvit, že pijete velmi staré víno a přitom bude korkový špunt měkký, nejspíš se vás snaží oklamat.
  • Známka kvality vína
    Kvalitní přírodní korková zátka bývá velmi často známkou kvality nabízeného vína. Ceny těchto zátek se pohybují v řádech desetikorun a bývají vyrobeny z jednoho kusu korkové kůry, nikoliv lisované z kousků korku.
  • Tradice
    Korková zátka a láhev vína k sobě prostě patří. Většina Evropanů si nedokáže jiný uzávěr u svého oblíbeného nápoje ani představit. Vždyť otevírání vína se stalo malým obřadem a součástí ochutnávání vína ve vinárnách a restauracích. Představte si, jak bychom se jako zákazníci dívali na číšníka, který by nám přinesl láhev špičkového, velmi drahého vína a začal kroutit např. šroubovacím uzávěrem. Asi bychom kvalitě vína příliš nevěřili. V mnohých případech to může znamenat ztrátu zákazníků. Kvalitní korkové zátky a mnoho dalších korkových výrobků zakoupíte v našem e-shopu.

Kůra z korkového dubu, se používá již od pradávna. Jedna z prvních zmínek o korku se datuje přibližne 4 000 let před Kristem ve Starém Egyptě. Zde se korek ještě nepoužíval k uzavírání lahví, ale využíval se jako bóje u rybářských sítí. Podobně jej využívali staří Řekové a Římané, ale později se už korek začal používat také k uzavírání amfor a džbánů. Od doby starých Římanů, tj. přes 2000 lety, se tedy tradičně používá přírodní korek k uzavírání nádob s vínem. V 18. století díky vývoji skleněných lahví se již používá korek jako uzávěr číslo jedna. V současné době se již používá korek v mnoha průmyslových odvětvích. Najdeme ho všude tam kde je potřeba spolehlivě něco utěsnit.

Korkový dub (latinsky Quercus suber), se dožívá až 180 let. Vyroste do výšky 10 – 20 metrů v oblastech okolo 1600 metrů nad mořem. Největším vývozcem korku je Portugalsko kde se za sezónu získá až 160 tisíc tun korku, což odpovídá polovině světové produkce. Korek se ale pěstuje také v několika dalších zemích. Korkový dub má schopnost regenerovat svoji kůru a tím možňuje loupání kůry bez poškození stromu. Syrový korek se tedy získává loupáním kůry korkového dubu. Při loupání je používán speciální typ sekery, u které čepel nástroje slouží k vytvoření záseku a konec rukojeti je vytvarován pro odtržení kůry. Vlastní loupání kůry má pět částí – otevření, odchlípení, dělení, odtržení a odebírání. První loupání může nastat asi po 25 letech stáří dubu, pokud dosáhne kmen korkového dubu minimálně 70 cm v obvodu. Následné sklizně korkové kůry se provádí v intervalu po 9 letech. Většinou však až při třetí sklizni dosáhne kůra požadované kvality. Každý strom umožní minimálně 17 sklizní korku. Nejvhodnější doba pro loupání je červenec. Korková sklizeň začíná obvykle v červnu a trvá asi 3 měsíce.


Po sklizni je kůra nejdříve volně uložena ve velkých hromadách na 6 až 12 měsíců. Teprve potom se začínají provádět jednotlivé fáze výroby korkové zátky. Ze všeho nejdříve se kúra asi hodinu vaří ve velkých nádobách s vodou, čímž se vyloučí třísloviny a případné přítomné mikroorganismy. Přitom jsou jednotlivé kusy drženy pod hladinou a postupným utahováním se lisují. Kůra tak ztratí své přirozené zakřivení a dostane tvar desky, která je potřebná a vhodná pro další zpracování.

Při následném skladování jsou desky roztříděny podle síly a kvality. Poté je nutno desky rozřezat na pásy kdy jejich šířka již odpovídá pozdější délce korkové zátky. Pokračování výroby zátky najdete na stránce o špuntech.